Beginnen met latte art? 3 tips voor barista’s

Ook de kunst van latte art leren? Het mooier maken van een kop latte of cappuccino is niet meer weg te denken uit de hedendaagse horeca. Sterker nog: de kans is klein dat je geen opgepimpte koffie met melk krijgt wanneer je een lekkere latte macchiato of een grote cappuccino bestelt. Het kost echter best wat tijd om als barista latte art onder de knie te krijgen. Daarom hebben we enkele tips op een rij gezet waarmee jij een vliegende start kunt maken met latte art.

100% aandacht voor je product

Als allereerst is het belangrijk dat je er met de volle 100% voor wilt gaan. Wanneer je al werkzaam bent bij een koffietent is het daarom aan te raden om trainingen te volgen of om je baas te informeren naar de mogelijkheden van het leren van latte art. Sommige (koffie)zaken beschikken zelfs over een aparte ruimte waar zij wekelijks de fijne kneepjes van het koffievak leren. Het gaat namelijk om veel meer dan alleen de smaak van koffie, zoals barista Merijn Gijsbers aan Omroep Brabant vertelt. Hij won vorig jaar het Dubai International Coffee Championship 2018 voor het zetten van de beste koffie. Consumenten vinden een simpele zwarte koffie minder interessant dan jaren geleden. Dat is goed om te onthouden als barista.

Gebruik goede producten

Heb je eenmaal een paar trainingen gepland of ga je zelf aan de slag? Zorg hierbij dat je altijd gebruik maakt van kwalitatieve producten. Het is bijvoorbeeld noodzakelijk om goede melk te gebruiken waarmee je het perfecte schuim kunt creëren. Kies hierbij altijd voor volle melk op koelkasttemperatuur en koop een goede melkopschuimer. Bij horecazaken zijn dit soort producten meestal wel aanwezig. Producten voor koffie met korting scoren doe je ook gemakkelijk online. De melk mag nooit heter worden dan 70 graden en het liefst niet minder warm dan 60 graden. Een goede thermometer komt dus ook altijd van pas om de temperatuur van de melk te controleren.

Latte art maken

Zodra je de juiste producten hebt, kun je beginnen met het zetten van espresso en het maken van stevige melkschuim. Terwijl de espresso gemaakt wordt, kun jij de melk opschuimen. Doe dit vooral niet eerder, zodat de melk niet in gaat zakken. Tik vervolgens een paar keer met je melkbakje op het aanrecht zodat de luchtbelletje eruit gaan. Het schenken kan beginnen! Begin altijd hoog met schenken en zorg ervoor dat je de straal niet onderbreekt. Op die manier kun je zelf de mooiste figuurtjes maken. Misschien gaat het de eerste keer niet helemaal zoals je had gedacht: het is belangrijk om te blijven oefenen. Bekijk bijvoorbeeld eens deze video over het maken van latte art, net zolang totdat je zere handen krijgt van het oefenen. Veel succes!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

top