Waar moet je aan denken bij het opzetten van een horecazaak met terras?

Als je binnenkort een horecazaak gaat beginnen en daarbij ook een terras gaat opzetten, dien je rekening te houden met een aantal belangrijke punten om de ervaring van je gasten zo goed mogelijk te maken. Maar ook voor bestaande horecazaken die gaan uitbreiden met een terras kan dit een interessant artikel zijn. We leggen je dan ook graag uit wat er, naast een kop overheerlijke koffie, niet mag missen bij jouw toekomstige terras!

Vergunningen

Om te beginnen is het noodzakelijk om je te verdiepen in de benodigde vergunningen. Bij sommige gemeentes kan een terrasvergunning zelfstandig worden verleend terwijl dat bij andere gemeentes bij de exploitatievergunning wordt verleend. De eerste stap is dus om de vergunningen op orde te krijgen. Vergeet niet om ook de regels omtrent het schenken van alcohol te bestuderen en aan de voorwaarden te voldoen.

Inrichting van het terras

Wanneer de vergunningen op orde zijn kun je gaan nadenken over de inrichting van het terras. Hierbij dien je rekening te houden met het feit of je terras het hele jaar open is of enkel tijdens de lente of zomermaanden. Het horecameubilair is misschien wel een van de belangrijkste punten waar gasten op letten na het eten en drinken. De tafels en stoelen moeten fijn zitten en schoon zijn. Door  loungesets te plaatsen kan je het terras nog aantrekkelijker maken. Fijne loungesets die goed zitten zijn bovendien ideaal om mensen langer op het terras te houden. Het kopje cappuccino of espresso zal extra lekker smaken op zo’n loungeset! Daarnaast geeft het een luxe uitstraling. Tegenwoordig zijn loungesets enorm duurzaam waardoor ze lange tijd mee gaan. Naast zachte kussens kun je ook dekentjes neerleggen voor de gasten.

Het hele jaar geopend

Gasten willen niet in de wind of kou zitten als je terras ook in de winter geopend is. Gelukkig zijn er verschillende opties waarmee je het een stuk aangenamer kunt maken voor de gasten. Zo kun je windschermen of (glazen)afscheidingen plaatsen om de wind tegen te houden. De gasten kunnen dan nog steeds buiten zitten en van het uitzicht genieten, maar ze zitten uit de koude wind.

Niet alleen de wind is er vervelend, ook neerslag kan een drankje of lunch op het terras goed verpesten. De meeste winter terrassen hebben daarom een overkapping of horeca parasol waar de gasten onder kunnen zitten. Daardoor blijven ze ook tijdens regenachtige dagen droog.

Om extra warmte te creëren kunnen er terrasverwarmers worden geplaatst op het terras. Wanneer de temperatuur zakt kunnen de mensen er nog lekker warm bij blijven zitten. Houdt echter wel rekening met de kosten van de terrasverwarmers, want de meeste terrasverwarmers gebruiken veel stroom. Je kunt ook een buitenhaard gebruiken. Je zit dan niet met een hoog stroomverbruik maar kunt hout of gas gebruiken. Het zorgt bovendien voor een gezelliger sfeer.

Lente en zomerterras

Wanneer je terras alleen in de lente of zomer geopend zal zijn zal je dankzij het onvoorspelbare weer in Nederland alsnog rekening moeten houden met neerslag en wind. Ook terrasverwarmers kunnen tijdens frisse lentedagen of zomernachten nog wel eens aangezet kunnen worden. De meeste mensen zullen graag in het zonnetje willen zitten. Toch is het ook verstandig om overdekte plekken te creëren voor wanneer gasten daar behoefte aan hebben. Tijdens hele warme periodes zullen gasten liever in de schaduw gaan zitten.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

top